İdare Hukuku, idareye karsi açilacak davalarda uygulanan hukuk dalidir. Hukukumuzda 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Kanunu idare aleyhine açilan davalari kapsar ve düzenler. Buna göre Idari davalar; Iptal Davalari, Tam Yargi Davalari ve Uyusmazlik Davalari olmak üzere üçe ayrilir. Idari davanin açilirken konusunun iyi tespit edilmesi gerekmektedir ve davanin süresinde açilmasi çok önemlidir.
Bu durumda Vergi mahkemeleri gibi süreler çok kisadir ve hak düsürücü süre niteligindedir. Sürelerin baslamasi usulü teknik olmasi nedeniyle, tespiti uzmanlik istemektedir.
İdari davalar niteligi itibariyle genelde oldukça teknik davalardir. Idare hukukuna hakim olan ilkelerin bu davalarda oldukça iyi irdelenmesi gerekecektir. Idare hukukundaki “Esitlik” gibi birçok ilkenin dava asamalarinda iyi analiz edilip olaya dogru bir bakis açisi ile yaklasmak gerekecektir.
İdari Davalarda idarenin yapmis oldugu islemlerin “Yetki”, “Sebep”, “Konu”, “Amaç” ve “Sekil” bakimindan da dogru olup olmadigi tespit edilmeli ve yapilan islemlerdeki yanlislar net bir sekilde belirtilmelidir.