Taşınmaz Hukuku

Konusu, Kazanılması ve Kaybı
Tasinmaz mülkiyetinin konusu sunlardir: Arazi, tapu kütügünde ayri sayfaya kaydedilen bagimsiz ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütügüne kayitli bagimsiz bölümler.
Tasinmaz mülkiyetinin kazanilmasi, tescille olur. Tasinmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözlesmelerin geçerli olmasi, resmi sekilde düzenlenmis bulunmalarina baglidir. Tasinmaz mülkiyeti, terkin veya tasinmazin tamamen yok olmasiyla sona erer.

 

Önalım (Suf’a) Hakkı
Payli mülkiyette bir paydasin tasinmaz üzerindeki payini tamamen veya kismen üçüncü kisiye satmasi halinde, diger paydaslar önalim hakkini kullanabilirler.
Önalim hakki, aliciya karsi dava açilarak kullanilir. Tapu kütügüne serh verilen sözlesmeden dogan önalim hakki, serhte belirtilen sürede ve belirtilen kosullara göre her malike karsi kullanilabilir. Kütükte kosullar belirtilmemisse tasinmazin üçüncü kisiye satisindaki kosullar esas alinir.

 

Ortaklığın Giderilmesi
Hukuki bir islem geregince veya payli malin sürekli bir amaca özgülenmis olmasi sebebiyle payli mülkiyeti devam ettirme yükümlülügü bulunmadikça, paydaslardan her biri malin paylasilmasini isteyebilir.
Paylaşma, malin aynen bölüsülmesi veya pazarlik ya da artirmayla satilarak bedelinin bölüsülmesi biçiminde gerçeklestirilir.


Muris Muvazaasi Hukuksal Nedenine Dayalı Tapu İptal ve Tescil
Tasinmaz devrinin, mirasçilardan mal kaçirma amaçli ve muvazaali olmasi durumudur. Muvazaada miras birakan gerçekten sözlesme yapmak ve tapulu tasinmazini devretmek istemektedir. Ancak mirasçisini miras hakkindan yoksun birakmak için esas amacini gizleyerek, gerçekte yapmak istedigi islemi, tapuda yaptigi resmi sözlesmede iradesini farkli sekilde bildirerek devretmektedir.

Sakli pay sahibi olsun veya olmasin miras hakki çignenen tüm mirasçilar, dava açarak resmi sözlesmenin muvazaa nedeni ile geçersizliginin tespitini ve buna dayanilarak olusturulan tapu kaydinin iptalini isteyebilirler.